КОРОНА Арония и малини

Защо арония?

Сокът от арония е с отлични вкусови и лечебни качества. Аронията съдържа до 18% сухо вещество - фруктоза и глюкоза (затова е подходящ и за диабетици), органични киселини, пектинови и дъбилни вещества. Има високо съдържание на витамин Р - до 3000 мг, и това е единственият плод у нас с такова съдържание на витамин Р. Следват витамините С, К, В, B1, В2, В5, В9. Съдържанието на йод в аронията е 3-4 пъти по-голямо от другите плодове. Биологичноактивните вещества се запазват и след преработката. Сокът на аронията е много лечебен, помага на обмяната, кръвообразуването и тонуса, стимулира щитовидната жлеза, активизира пропускливостта и еластичността на кръвоносните съдове. Кората на аронията понижава кръвното налягане. От плодовете във всяко семейство могат да се приготвят сокове, сиропи, сладка, мармалади.

Защо малини?

Проучване на Американския Журнал за Клинично Хранене (American Journal of Clinical Nutrition) показва, че приемането на храни, богати на флавоноиди, каквито са малините, намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Малините са изключително богати на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, като така спират растежа на тумори и намаляват възпаленията в тялото.

Малините, освено това, съдържат много фибри, благодарение на които помагат за поддържането на ниско ниво на кръвна захар. Също така фибрите и водата, съдържащи се в тези плодове, предпазват от запек и съдействат за здравето на стомашночревния тракт.

Храните, богати на витамин С, каквито са малините, са благотворни и за очите, като осигуряват защита срещу вредните УВ лъчи. Малините съдържат, освен това, антиоксиданта zeaxanthin, който филтрира синята светлина и така предпазва очите от увреждане на ретината.

За кого е аронията?

  • За всеки, който търси сок-антиоксидант с характерен вкус.

  • За диабетици, нуждаещи се от напитка с нисък гликемичен индекс за регулиране на кръвната захар.

  • За спортисти, които търсят природна напитка с антивъзпалително действие за след тренировка.

Капацитет за поглъщане на кислородни радикали

ORAC: Капацитет за поглъщане на кислородни радикали

Гликемичен индекс на аронията < 10

Гликемичен индекс на аронията
Източници:
  1. Данни от Министерство на земеделието на САЩ за ORAC стойности при 100 гр. пресни плодове
  2. NutritionData.com
  3. Investigating the antioxidant potential of chokeberry (Aronia melanocarpa) products, Journal of food and nutrition research · July 2013
  4. Effects of Weather Conditions on Phenolic Content and Antioxidant Capacity in Juice of Chokeberries (Aronia melanocarpa L.), Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, June 2016